Koko perheen kauhukomedia

Mari Luoma: Romeo & Hirviöt. Salaisten kasvojen käytävä
Romaani, 80 s.
WSOY 2022

Mari Luoman kuvittama ja kirjoittama Romeo & Hirviöt. Salaisten kasvojen käytävä (2022) luo jatkoa nuortensarjakuvasarjalle, jonka ensimmäinen osa Romeo ja Hirviöt ilmestyi vuotta aiemmin. Sarjassa Romeo ja hänen serkkunsa Jillian ovat tavoittelemassa edesmenneen sukulaisensa perintöä kummituskartanossa. 

Kuten sarjakuvateokselta voi olettaa, on kuvitus kaunista ja luo kirjaan hämärän tunnelman. Värit ovat valittu nerokkaasti ja erityisesti Romeon hiusten väri on kaunis lisä teoksen sivuilla. Hahmojen ilmeet olivat henkilökohtainen suosikkini kuvituksessa.  

Erityisen onnistunut elementti teoksessa ovatkin sen hahmot. Kirjan hahmokaarti koostuu päähenkilöiden lisäksi joukosta opettajia, jotka ovat erilaisia hirviöitä vampyyreistä ihmissusiin. Koomisen elementin hahmojen väliseen vuorovaikutukseen luo se, ettei Romeon serkku Jillian tunnu näkevän opettajissaan mitään tavanomaisesta poikkeavaa. 

Myös Jillianin ja Romeon välinen dynamiikka luo elävyyttä teokseen. Jillianilta ei salapoliisitöiltään jää aikaa ympäristönsä kummallisuuksien huomiointiin, kun taas Romeo joutuu jatkuvasti säikkymään kartanon asukkeja. Romeon pelkuruus onkin virkistävä piirre päähenkilössä. 

Vaikka jännitystä piisaa, se ovat sopivassa tasapainossa koomisten kevennysten kanssa. Uskon, että humoristiset kauhugenren hahmot ovat turvallinen tapa tutustuttaa nuoret kauhuelementteihin. 

Enempää paljastamatta, kirja päättyy todelliseen cliffhangeriin. Ymmärrän halun jättää jännitystä seuraavaan kirjaan, mutta en voi kieltää, etteikö näin yhtäkkiä päättynyt loppu hiukan jäänyt ärsyttämään. Etenkin kun sarjan seuraavaa numeroa ei ole heti saatavilla. 

Kurkistukset opettajien entisiin olomuotoihin ja Romeon sisällä piilevään salaisuuteen lisäävät janoa tietää, mitä kaikkia salaisuuksia on vielä paljastumatta. Luoma on onnistunut rytmittämään teoksen mukaansatempaavaksi – myös kohdeyleisöä vanhemmille lukijoille. 

On ilahduttavaa nähdä suomalaisen kirjallisuuden kentällä uutta nuortensarjakuvaa. Minua henkilökohtaisesti miellyttää erityisesti se, että genrenä on kauhu. Värikkäät kuvitukset ja sitä värikkäämmät hahmot luovat teoksesta mielenkiintoisen kaikenikäisille lukijoille. 

Roosa Kantola

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s