Romanttinen komedia ilman komediaa

Anu Joenpolvi: Rakkautta ja raekuuroja

Romaani, 270 s.

Karisto 2022

Anu Joenpolven toisinkoinen Rakkautta ja raekuuroja (2022) jatkaa siitä haikeasta maalaismaisemasta mihin Poutapilviä ja perunankukkia (2021) meidät jätti. Tapahtumapaikkana on tuttu Rantakylä jossain koskemattomassa idyllissä kaukana kaupungin melusta ja saasteesta. Tähän maaseutuidylliin kuuluvat haalistuva maali ja rapistuvat talot, bensa-autot, puutarhatyöt ja puulämmitteinen sauna.

Päähenkilö Marleena saa töitä tuotekehittelijänä. Haaste on melkoinen: kehitä rapeakuorinen ja muhkea, mutta gluteeniton hiivaleipä. Marleenalla on myös sydänsuruja ja niistä kasautuneita liikakiloja, joista on ehdottomasti päästävä eroon. Romanttisia juonenkäänteitä tuovat aasialaispiirteinen naapuri ja äkkirikastunut eksä.

Viihdekirjallisuudella on tärkeä rooli yhteiskunnassamme. Se tuo lohtua, muuta ajateltavaa ja kutkuttavia juonenkäänteitä. Jollekulle tämä teos on juuri sitä. Omat kriteerini hyvälle viihdekirjallisuudelle ovat naurut ja kuumat tilanteet. Valitettavasti tämän kirjan kohdalla teki mieli vain itkeä.

Aloitetaan naiseuden teemasta. Varoitus yksi, teoksen naiskuva on yhtä kapea kuin populaarikulttuurissa, joka traumatisoi ysärin lapset. Naisen elämä pyörii menneiden, nykyisten ja tulevien miessuhteiden varassa. Tavoitteena on vanha kunnon heteronormatiivinen avioliitto. Varoitus kaksi, laihdutuskulttuuria teos on pullollaan, vaikkakin se on maskeerattu itsestä huolta pitämisen tematiikkaan. Jätä pullat pois ja mene lenkille. Ajatus siitä, että naisen kuuluu mahtua tiettyyn muottiin kelvatakseen vaimomateriaaliksi, on käytetty ja vanhanaikainen. Teos, jossa nainen kuvailee itseään “lihaksettomaksi lölleröksi” ilman ironiaa, voisi jäädä painamatta.

Sinänsä loppuun kulutetussa heteronormatiivisessä narratiivissa ei ole mitään vikaa, mutta toivoin teokselta muhkeampia miehiä. Valitettavasti sain vain stereotyyppejä, kusipää eksä ja eksotiikalla sävytetty salaperäinen naapuri. Eksotiikaksi tässä teoksessa nähtävästi riittää se, että henkilöhahmolla on japanilaiset isovanhemmat ja aasialaistyyppiset silmät mainittiin liian monta kertaa ollakseen hyvän maun rajojen sisällä.

Kerronta on mielenkiintoista. Asiat, joita lukijaa kiinnostaisivat, jätetään vähemmälle. Teoksessa miljöötä kuvaillaan tarkasti ja väreistä jahkaillaan seikkaperäisesti. Toivoin, että päähenkilön ajatuksiin pääsisi sisälle yhtä yksityiskohtaisesti kuin navetan työjärjestyksen ohjeisiin. Teoksella on myös huono tapa nostaa jännitettä, hypätä sitten jännittävän toiminnan yli ja tyytyä kuvailemaan sitä nopeasti menneenä tapahtumana. Henkilöt mainitaan sukunimiä myöten, jolloin kaikki kuulostaa hyvin viralliselta.

Toisaalta teos on omalla tavallaan todella sympaattinen lisä viihdekirjallisuuden kenttään. Päähenkilön piristävän antikapitalistinen asenne ratkaisee, kun eksä leveilee miljoonapotillaan ja liitelee urheiluautollaan. Teoksessa tehdään ihan perustöitä: ollaan kondiittoreita, leipureita ja kokkeja, valkosipulinviljelijöitä ja kampaajia. Ulkomaailman paineet eivät Rantakylään yllä. Uusliberalistisesta subjektista ei ole tietoakaan, päähenkilö elää hetkessä tässä ja nyt ja haaveilee ihan niistä perusasioista: avioliitosta ja kilojen karistamisesta. Päähenkilön ahdistusta tai jahkailua ei alleviivata, hän ei jää maahan makaamaan. Hän on rehti ja toimelias, suoran toiminnan sisukas henkilö.

Sanomaa teoksesta löytyy: ole rehellinen itsellesi, kaikessa. Myönnä virheesi. Älä jää ojaan märehtimään. Ja kun olet kasvanut ihmiseksi, jollaiseksi sinut on tarkoitettu, voit ryhtyä vaimoksi.

Tämä teos on oodi maaseutuidyllille, johon kuuluvat avioliitot, miehet ja naiset, niityt, rehti ja rehellinen ruumiillinen työ, solakat ruumiit, valkoiset suomalaiset ja hiivaleivän tuoksut. Tämä teos on sinulle, joka halajat takaisin aikaan, jota ei koskaan ollut. 

Silja Susilahti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s