Ryhmä Halmeella on töitä

Tomas Gads: Luopiot
Romaani, 316 s.
Bazar, 2020

“Mistään ei voinut aavistaa, että tuli ja jää kohtaisivat tänään. Hän istui linja-auton viimeisellä penkkirivillä, jotta muut eivät näkisi häntä, mutta hän näkisi kaiken. Sillä tavalla hän hallitsi tilannetta, eikä sattuisi yllätyksiä. Kukaan ei pystynyt tuijottamaan. Arvioimaan häntä katseellaan. Yksikään matkustajista ei onnistuisi kiinnittämään huomiota edes siihen, kuinka rumat kengät hänellä oli jalassaan. Hän oli vain varjo, näkymätön aave.” (s.7)

Jos ei kaiken, niin ainakin kirjailijanimen Tomas Gadsin takana ovat rikosromaanisarjaa kirjoittavat Kaisa Nummela ja Satu Roos. Heidän yhteistyönsä tuloksena syntynyt Pirulainen (2019) on saanut jännittävää jatkoa. Luopiot (2020) eli sarjan toinen osa jatkaa siitä koukusta, johon edellisessä jätettiin roikkumaan. Psykologiseksi rikosromaaniksi tituuleerattu dekkarisarja nykäisee lukijan seuraamaan Lounais-Suomen poliisin erikoistiimi Ryhmä-Halmeen rosoista joukkoa. Savonia-kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi 2019 yltäneen esikoisen perään tämä vuotta myöhemmin ilmestynyt toisinkoinen ei valitettavasti aivan yllä edeltäjänsä tasolle. Luopiot on kuitenkin ensimmäistä osaa ehyempi kokonaisuus ja tarina etenee edelleen erinomaisen vetävästi.

Luopiot jatkaa luonnollisesti Halmeen työryhmän parissa aloitettua matkaa. Ryhmälle tulee uusi murha selvitettäväksi, murha, joka tuntuu henkilökohtaisemmalta: rikosylikonstaapeli Ann-Mari Forsman löytää järkytyksekseen mökkinsä rappusilta ruumiin. Työryhmän toinen jäsen Sergei Petrov tajuaa tästä kaikesta jotain, jonka jättää kuitenkin kertomatta muille. Näin kaksi ryhmän jäsentä tuupataan heti alussa pois pelistä. Ann-Mari hyllytetään tutkinnasta ja Sergei päätyy säätämään omiaan. Keikahdus tapahtuu kun Pirulaisessa Ann-Mariin suunnattu huomio kääntyy tällä kertaa enemmän kohti Sergeitä.

Halmeen tiimin jäsenet ovat kaikki keskenään erilaisia. Sarjan ensimmäisessä ja toisessa osassa huomion keskipisteeksi nousee aina hiukkasen enemmän joku tietty tyyppi. Ratkaisuna yhden henkilön etualalle nostaminen on toimiva. Se koukuttaa lukijaa, joka haluaa tietää vielä enemmän ja entistäkin syvemmin. Luopiot osassa jännite syntyy heti alussa, kun Sergei Petrov tajuaa, että ruumiin taskusta löydetty henkilöllisyystodistus kuuluu toiselle:

“- Aleksei Vladislavovitš Mihailov, syntynyt 25.12.1989.

  -Siinähän meillä on henkilöllisyys, innostui Magnus.

  -Tuo on kyllä helvetin äkkinäinen johtopäätös.” (s.28)

Petrov päättääkin häipyä isyyslomalle tekemään omaa tutkimustaan asiasta. Lähihistoriaa puidaan itärajan toisella puolella myös menneisyyden näkökulmasta, melkein kolmekymmentä vuotta takaperin. Pettymys lukijalle tulee kun Petrovin kuumottavaan tilanteeseen johtanut oma seikkailu päättyy kuin seinään. Tästä päästään kuitenkin hakattuna takaisin Turkuun, jossa Halme tulistuu Petrovin myönnettyä sooloilunsa:

“Sergei nosti käsiään ylös estääkseen nuhderyöpyn.

-Tiedän, tiedän. Ei tarvitse kertoa. Minun oli yksinkertaisesti pakko mennä. Toimin omin lupineni ja sain selkääni.

– Sitten tiedät senkin, että teen kaikkeni, jotta se paskiainen saadaan kiinni. Ja minun puolestani voidaan toimittaa Siperian pimeimpään kolkkaan. Aina sinne asti missä helvettikin jäätyy. Mutta meillä on myös toinen yhteinen huolenaihe.” (s.204)

Jaetusta huolenaiheesta saat tietää lisää lukemalla teoksen itse. Tämä psykologisia sävyjä omaava dekkarisarja on varmasti monen mieleen, mutta allekirjoittaneelle se jättää kaikesta yrityksestä huolimatta valjun olon. Rikoksentekijän mielenmaiseman sekä poliisiryhmä tiimin välisten suhteiden kuvaus on dekkarin parasta antia. Lyhyet luvut vetävät lukijaa mukanaan tapahtumasta toiseen. Luopiot on toiminnan ja poliisintyön kuvausta “dekkareimmillaan”. Se kiihdyttää moneen suuntaan ja vetää lopuksi langat yhteen.

Minna-Elina Piskorec

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s