Pala elämää

9789522798176_frontcover_preview_final

Hanna Velling: Kutsumaton
romaani, 288 sivua
Bazar, 2020

 

Hanna Vellingin Kutsumaton on rehellinen kuvaus uusperheen arjesta. Aihe koskettaa nykypäivänä monia; virallisten tilastojen mukaan noin kymmenen prosenttia kaikista lapsiperheistä Suomessa on uusperheitä, ja Velling on onnistunut kirjoittamaan hienosti tarinan ilman turhia syytöksiä ja stereotypioihin vaipumista. Teos alkaa kriisistä: Mikko haluaa avioeron Mirjasta tavattuaan uuden naisen, Sirun. Mikolla on pitkä pettämishistoria, ja tästäkin tunteita herättävästä aiheesta Velling on onnistunut kirjoittamaan kaunistelematta ja retostelematta. Sirulla on poika edellisestä suhteesta, Mirjalla ja Mikolla kaksi tytärtä. Kirja seuraa hahmojen elämää reilun vuoden ajan paljastaen hetkiä tästä kaikille uudesta tilanteesta. Uusperhearki on kuin mikä tahansa arki; on hyviä ja huonoja päiviä, ja teokseen niitä on ripoteltu sopivasti kumpaakin. Parhaita ovat pätkät, joissa paljastuu samastuttavia arjen hetkiä:

“Itsepähän hän oli alkanut spekuloida Mikolle Miisan kehitystä. Seurauksena hämmentynyt isä ja Sirulla valinnanvaikeus. Jos hän ottaisi säästöpakkauksen Libresseä, normaalille vuodolle, niin pakkauksesta riittäisi heille molemmille. Siru tietysti toivoi, ettei enää itse tarvitsisi suojia ollenkaan.
Siru näyttäisi Miisalle jotenkin ohimennen, missä siteitä säilytettiin Mikon kylppärissä. Osaisiko tyttö laittaa teippikiinnityksen oikein? Ja ottaisiko hän neuvoja vastaan Sirulta?” s.219

Pidän siitä, että kirjassa keskitytään perheiden nykyhetkeen ja tulevaisuuteen, eikä jäädä pohtimaan ja vellomaan sitä, miten tilanteeseen päädyttiin. Teoksessa mainitaan ohimennen, että Mirja oli Mikon mielestä liian kontrolloiva ja Sirun entinen suhde oli kaikin puolin toimimaton, mutta tarinan painopiste on nykyisen arjen navigoimisessa.
Vanhojen parisuhteiden sijaan kirjassa puhutaan jokaisen hahmon omasta suhteesta vanhempiinsa useaan otteeseen. Tällä tuodaan hienosti esille sitä, kuinka tärkeitä omat vanhemmat ovat vielä aikuisenakin ja kuinka heidän asettamansa malli vaikuttaa valtavasti ihmisten parisuhteisiin ja käsityksiin parisuhteista. 

“”Tuleeko sulle koskaan sellainen olo, että olis niin paljon helpompi olla vaan itsekseen? Ei naisia eikä lapsia?”
”Tai olla ruotsalainen… Rehellisesti sanottuna, kyllä. Eiköhän kaikille tule se olo joskus.”” s.276

 Kirjassa vaihtuvat näkökulmat: jättäjä, jätetty, uusi nainen ja heidän lapsensa. Näiden lisäksi välissä on myös lukuja Mikon äidin näkökulmasta. Itselle pisti silmään se, että vain Mikon, Hillevin ja pienten lasten luvut oli kirjoitettu minä-muodossa. Muutkin kyllä päiväkirjamaisesti, mutta kolmannessa persoonassa. Kirjailija on ehkä pyrkinyt tällä tehostamaan hahmojen erilaista lähestymistapaa kriisiin, mutta itseäni tämä lähinnä hämmensi.
Vaihtuva kertoja sekä lyhyet luvut tekevät kirjasta nopealukuisen, ja mielenkiinto pysyy yllä, kun tilannetta tarkastellaan erilaisista perspektiiveistä. 

Kirjan takakannessa sanotaan “hauska ja haikea romaani”. Kirjaan oli tosiaan yritetty keksiä hassuja tapahtumia tuomaan kepeyttä, mutta mielestäni ne tuntuivat vähän väkinäisiltä ja irrallisilta. Sen sijaan hyvin oli onnistuttu kirjoittamaan kirjaan pieniä sivuhahmoja, joihin eri henkilöt törmäävät eri tilanteissa. Tutun nimen ilmestyessä yhtäkkiä eri kontekstissa esiin en voinut kuin hymyillä kirjailijan nokkeluudelle.

Tarinan päätös tuntuu aika hailakalta, mutta jatkaa kieltämättä rehellistä linjaansa. Ei onnellista loppua oikeassa elämässä, ei suurta päätöstä murheille. Kaunokirjalliselta teokselta olisin kuitenkin toivonut edes pientä henkilöhahmojen kehittymistä. Kaiken kaikkiaan kirja on kuitenkin mielestäni erittäin onnistunut, ja painan ehdottomasti kirjailijan nimen mieleeni tulevia kirjoja odottaen.

 

Vilja Först

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s