Aforismi tarkastelee maailmaa

42913339_1395754387224988_5202767900263317504_n

Lauri Rikala: Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti
Aforismikokoelma, 72 s.
Poesia, 2018

Maailmaa tarkastellaan. Se on siis mennyt rikki.

Lauri Rikalan aforismikokoelmien lähtökohtana on ihminen ja häntä ympäröivä maailma. Rikalan toisessa teoksessa aforismit tarkastelevat, kommentoivat, väittävät ja arvostelevat.

Minimalistisesta muodostaan huolimatta aforismikokoelma Eläin ei pukeudu tahallaan huonosti pyrkii temaattiseen laajuuteen. Teos käsittelee niinkin suuria teemoja kuin elämän kiertokulku, vanheneminen, uudistuminen, ympäristö ja luonto, uskonnollisuus, seksuaalisuus, yksinäisyys ja köyhyys.

Monet auttavat mieluummin köyhiä kuin yrittävät
muuttaa maailman sellaiseksi, ettei köyhyyttä ole.

Toiset eivät auta köyhiä, koska heidän mielestään
maailma pitää muuttaa sellaiseksi, ettei köyhyyttä ole.

Suurin osa Rikalan aforismeista on yhteiskunnallisesti kantaaottavia. Näissä nostetaan esiin muun muassa ihmisen vieraantuneisuuden tunnetta teknologian ja globaalin talouden keskellä: ”Minä olen automaatti. Laita rahat sisään/ ja paina nappia. Kokoelmaan mahtuu myös sellaisia aforismeja jotka eivät ole yhteiskunnallisia. Niiden tunnelma on tuttu ja kotoisa, kuten esimerkiksi ”Sängyssä, kone sylissä.” ja ”Pieni kahvila, iso tee./ Kirkkojen päälle sataa vettä.

Kirjoittaminen on pukeutumista, tapa olla esteettinen.

Rikalan estetiikasta kertoo aforismi, jossa kirjoittamista verrataan pukeutumiseen. Ihmisen pukeutuminen on sidoksissa siihen, millaisen kuvan hän haluaa antaa itsestään. Samalla tavalla kirjoittaminen on suunnattu ulkopuolisille eli yleisölle. Kuten Maiju-Sofia Pitkänen kirjoittaa Rikalan teokseen liittyen, (Kiiltomato 6.8.2018) taiteen kautta näyttäytyminen on osa näyttäytymisen konseptia.

Parhaimmillaan Rikalan aforismit ovat älykkäitä ja osuvia. Teoksen tasokkuuden säilyttämiseksi alusta loppuun aforismien määrästä olisi voinut kuitenkin karsia. Kokoelmaan mahtuu monen syvällisen teeman käsittelyä, mutta paikoittain nämä tuntuvat vaihtuvan aforismista aforismiin liiankin tiheään tahtiin.

Réka Lelkes

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s