Väläyksiä yksinäisyydestä

IMG_3266  kuva: Lydia Lehtola

Tekla Inari: Siniset vuodet / Blue Years
Runo- ja valokuvateos, ei sivunumerointia
Kosmos, 2017

Tekla Inarin runoa ja valokuvaa yhdistävä teos Siniset vuodet / Blue Years on poikkeuksellinen ja tervetullut ilmestys kotimaisen runouden kentällä. Teoksen runot ja kuvat sijoittuvat urbaaniin arkitodellisuuteen, jonka hälyn keskeltä puhuja etsii rakkautta ja merkitystä. Kuva- ja sanataidetta yhdistäviä teoksia on totuttu näkemään kenties enemmän kuvataiteen kuin kirjallisuuden puitteissa ja tiloissa, joten teos tuntuu myös kehotukselta omien kirjallisuuskäsitysten uudelleenarviointiin. Näin se asettuu osaksi laajempaa käynnissä olevaa kirjallisuuskentän murrosta. Tämänkaltaisia teoksia ei vielä näy suurten kustantamojen katalogeissa, mutta ruohonjuuritasolla tapahtuu sitäkin enemmän.

Kosmos-kustantamon nettisivujen mukaan Siniset vuodet on kuvattu ja kirjoitettu enimmäkseen älypuhelimella. Kenties siitä syntyy teoksen luonnosmaisuus, harkittu keskeneräisyys, joka jättää tilaa ajatusten kuljeskelulle. Se tuntuu heijastelevan ajassamme koettua keskeneräisyyttä ja sirpaleisuutta, valmiiksi tulemisen mahdottomuutta. Teos on kokonaan sivunumeroimaton, ja se on painettu karhealle kierrätyspaperille, joka tuo digikuviin sopivasti rosoa. Näytöillä vilkkuvien pikselien sijaan kuvista tulee käsinkosketeltavia ja läsnäolevia.

”Lähetit viestin viime viikolla. Mielessäni vastasin heti sen saatuani. Todellisuudessa vastaan vasta nyt, puutarhan hämärässä.”

Siniset vuodet hyödyntää puhekielenomaista ilmaisua ja pikaviestinkieltä, mutta nojaa silti pohjimmiltaan konventionaaliseen modernistiseen kuvaan, symbolien käytössään paikoin jopa romanttiseen kieleen. Säkeet liikkuvat usein metaforisella tasolla ja pelaavat hyvinkin tutuilla runokuvilla, joissa värit, valot ja muut runotopokset puhuvat sisäisistä liikkeistä:

”Panin käteni pimeään / kosketin varjoainetta, sydäntäsi. / Näin kaikista suurimman valon. / Olen ohittanut iän, / jolloin kuollaan nuorena. / Nyt huuhdon / kaikesta keskeneräisestä kultaa.”

Teoksen valokuvissa ihminen on poissaoleva viittauskohde, joka on näkyvillä vain jättämiensä jälkien kautta: tyhjät vuoteet, hylätyt esineet ja sattumalta muodostuneet asetelmat ovat ihmisyyden rippeitä ihmisistä tyhjenneissä tiloissa. Yksinäisyydestä, erillisyydestä ja kohtaamattomuudesta huolimatta kuvat myös löytävät kauneutta odottamattomista paikoista ja pyhyyttä kaiken arkisen seasta.

Valokuvien tarkoitus ei tunnu olevan vain kuvittaa runoja, eivätkä runot vaikuta syntyneen kuvien pohjalta. Ne ovat pikemminkin kaksi itsenäistä tasoa, joiden kohdatessa syntyy jännitteitä ja merkityksiä. Sekä kuvissa että runoissa pohjavire on sinertävän alakuloinen, mutta mukana on myös huumoria ja vinksahtaneisuutta, äänetöntä naurua ihmisyyden kummallisuuksille.

Suomenkielisten runojen rinnalla kulkevat Kasper Salosen englanninkieliset käännökset. Runoteokselle harvinainen ratkaisu on omiaan laajentamaan teoksen potentiaalista lukijakuntaa, mutta vaatii ainakin suomenkieliseltä lukijalta myös hieman totuttelua. On vaikeaa jättää käännökset lukematta, ja usein ajatus jää runon suoran kokemisen sijaan hetkeksi kiinni esimerkiksi alkuperäistekstin ja käännöksen vertailuun. Tekla Inari on koulutukseltaan valokuvataiteen maisteri, ja käännösratkaisu lienee kummunnut kuvataiteen maailmasta, joka alana on runoutta huomattavasti kansainvälisempi.

Jos Siniset vuodet olisi Tekla Inarin Instagram-tili, hymähtelisin ihaillen sen monitulkintaisille kuvan ja sanan kohtaamisille ja hallitulle visuaaliselle ilmeelle ja ryhtyisin oitis tilin seuraajaksi, kuten varmaan moni muukin tekisi. Kirjamuotoon suhtaudun kuitenkin erilaisella vakavuudella: odotan hetkellisten sijaan kestävää. Siniset vuodet on raikas kokonaisuus, jonka parissa on helppo viihtyä, mutta joka on myös helppo unohtaa.

Lydia Lehtola

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s