Onko okei olla ihminen?

avaruuskissojen300-500x500

Susinukke Kosola: Avaruuskissojen leikkikalu – tutkielma ihmisyyden valtavirrasta
Runoteos, 80 sivua
Sammakko, 2016

Kun tarttuu teokseen, jonka nimi on Avaruuskissojen leikkikalu, voisi äkkiseltään kuvitella, että sisällön täytyy olla jotain todella kummallista. Vekkuleita kissaeläimiä kaukaisissa galakseissa, vieraita todellisuuksia, alleviivattua outoutta.

Jos näin kuvittelee, on väärässä. Susinukke Kosolan runoteoksesta ensimmäisenä välittyvä tunne ei ole vieraus, vaan ahdistava tuttuus. Lukijaa määrätietoisesti sinä-pronominilla nimittävä puhuja asettelee tämän hailakansävyiseen arkimaailmaan, jossa nojatuolit ovat mukavia, kahvi maittavaa ja kissameemit hauskoja: ”Naurahda jääkaappimagneettirunojasi. Sinä olet ihminen. Se on ihan okei.” Merkitykset syntyvät tuttua ja turvallista maailmaa ravistelemalla. Teoksen alaotsikko on Tutkielma ihmisyyden valtavirrasta, ja valtavirtaa se luotaakin tarkkanäköisesti ja ironisesti. Ensimmäisen kirjan neljästä osasta aloittavan ”Forerin lista” –tekstin ja sen avaaman subtekstin myötä syyniin päätyvät ihmisen tarve nähdä itsensä uniikkina yksilönä ja toisaalta ihmisyyden yksilöllisyydelle asettamat rajat. Nämä teemat säilyvät fokuksessa läpi teoksen. Runokuvat maalataan ilahduttavan laajalla skaalalla: välillä liikutaan ihmisen ruumiin ja mielen piirissä, välillä kasvetaan hybrisesti puita korkeammiksi tai katsellaan taivasta tarpovia avaruuskissoja.

Kosolan ilmaisu on painokasta, mutta huoliteltua. Se ei hyödynnä mittoja eikä säännöllistä rytmitystä tai soinnutusta, vaan polveilee vähäeleisen voimakkaana laventuen etenkin teoksen loppua kohti yhä enemmän proosaa muistuttavaksi. Kieli on dynaamista ja latautunutta. Teos käyttää myös graafisia keinoja: kolmen ensimmäisen osan päätöstekstit on esimerkiksi muotoiltu näyttämään jääkaappimagneettirunoilta. (Teoksen lopussa niiden kerrotaan alun perin olevan tuntemattomien jääkaappirunoilijoiden tekemiä.) Ne eivät kuitenkaan ole sellaisia kepeitä rakkausrunoja, joita ihmiset yleensä kasailevat keittiöihinsä vieraiden hymähdeltäväksi: ”kiimainen/ tumma kainalo”. Näissä lyhyissä teksteissä voi nähdä kiteytymän Avaruuskissojen leikkikalun keskeisistä tehokeinoista; arkiseen latteuteen yhdistetään ruumiillisuutta, irvokkuutta tai dystopiakuvausta. Välillä tuttu maailma kääntyy vain vähän vinksalleen tai siitä paljastuu groteskeja sävyjä, välillä se pyyhkäistään kokonaan sivuun surrealististen unikuvien tieltä.  Inkongruenssi suodattuu inhimillisen kokemuksen kautta, sillä puhuja käyttää usein joko yksikön toista persoonaa, asettaen siten lukijan kokijan asemaan, tai viittaa ”meihin” siten sitoen sekä itsensä että lukijan osaksi suurempaa yhteisöä.

Avaruuskissojen leikkikalun tekstiin on vaivatonta uppoutua, mutta helpolla se ei lukijaansa päästä. Teoksen merkityskentät levittäytyvät laajalle ja limittyvät toisiinsa, eikä useampikaan lukukerta riitä niiden täyteen kartoitukseen. Ironian piikki suunnataan alluusioiden kautta erityisesti länsimaiseen yhteiskuntaan, ja lukija haastetaan puntaroimaan omia käsityksiään omasta roolistaan yksilönä ja osana yhteisöä. Teos peilaa ihmisyyttä kokonaisvaltaisesti: voimakas ruumiillisuus ja tunnetilojen kuvaus kohtaavat kysymykset elämästä, kuolemasta ja jumaluudesta. Osansa saavat ihmisen suhde ympäristöönsä, luontoon ja koneeseen, kuten myös taide ja ihmistä piinaava tarve tehdä kaikesta merkityksellistä. Kosolan tutkielma on sivumäärältään niukka, mutta käynnistää vastaanottajassaan monin verroin laajemman tutkimusprosessin. Terävyydessään se pakottaa lukijan toteamaan, halusi tämä sitä tai ei, että tosiaan
minäkin olen ihminen.

Telma Halme

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s