Jos auringonnousua ei tulekaan

9789524832700

Robert Meriruoho:

Ajatuksia ennen auringonnousua

Runoja, 61 s.

Sammakko, 2014.

Robert Meriruohon runokokoelma Ajatuksia ennen auringonnousua on Suvi Vallin Elämä:kertoja-teoksen ja Silene Lehdon Lumikin sydän-teoksen ohella parasta runoutta tämänvuotisessa kilpailussa.

Romanttisesta nimestään huolimatta Meriruohon kokoelma ei ole erityisen romanttinen, muutamaa rakkausrunoa lukuun ottamatta. Meriruohon tyyli on aggressiivinen, suora ja kaunistelematon. Erityisesti epätasa-arvoisuus ja vastakkainasettelu ovat valokeilassa. Monet runoista kuvailevat kuilua, joka jakaa eri yhteiskuntaluokkia. Toisessa ääripäässä ovat menestyneet, rikkaat ja konservatiivis-porvarilliset ja toisessa vähäosaiset, syrjäytyneet ja vallankumoukselliset liberaalit, joihin runon puhuja usein samastuu. ”Olen huomionkipeän metelin manifesti” runon puhuja julistaa.

Runot puhuttelevat tai vieraannuttavat pitkälti sen mukaan, miten Meriruohon onnistuu tai epäonnistuu yhteiskuntakritiikissään. Ajoittain porvarillisen elämän kritiikki jää jäsentymättömäksi: ollaanko vihaisia porvarillisen elämän valheellisuudelle ja pinnallisuudelle vai sille että porvarillinen elämä on mahdollinen vain osalle väestöä? Ja ei kai siinä ole mitään pahaa, että jaksaa käydä kouluja, saa hymypoikapalkintoja tai etenee työuralla?

Tämä ei kuitenkaan vie pois sitä tosiasiaa, että usein runoilla on liiankin vankka todellisuuspohja. Eriarvoistuminen, syrjäytyminen, viha ja pahoinvointi ovat ilmiöitä, jotka huolestuttavasti lisääntyvät nyky-yhteiskunnassa. Esimerkkejä löytyy joka päivä lehdissä. Monissa runoista Meriruoho porautuu näihin ongelmakohtiin.

Maanantaiaamuna

paluu arkeen

ilman arkea mihin palata.

Runon puhujalla on runoissa ilonaan naiset, kirjallisuus ja ystävät, mutta kaikilla nyky-yhteiskunnassa ei ole turvanaan mitään niistä. Runon puhuja voi purkaa aggressioitaan runon keinoin, mutta kaikki eivät siihen kykene, vaan tekevät sen nyrkein. Silloin ollaan ikiyössä, vailla toivoa auringonnoususta. Tässä puhuttelevuudessaan Meriruohon kokoelma negatiivista mutta elämänmakuista runoutta, johon mielellään uppoutuu ajatuksen kanssa.

Matias Koriseva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s